Jezero Gazivode

Veštačko, akumulaciono jezero napravljeno pregrađivanjem reke Ibar u gornjem toku, površine 11,9 km2.

Geografski položaj

Jezero Gazivode se prostire od opštine Zubin Potok, na severu Kosova, pa do dela opštine Tutin, tj. sela Ribariće. Dužine je 24 kilometara, a visina brane je 107 metara. Brana je izgrađena od prirodnih materijala (kamenja, zemlje i gline) i kao takva jedna je od najvećih u Evropi.

Podaci od značaja

Kamen temeljac za izgradnju brane budućeg veštačkog jezera Gazivode postavljen je 1972. godine. Veštačko, akumulaciono jezero je napravljeno pregrađivanjem reke Ibar u gornjem toku, površine 11,9 km2, obuhvatajući prostor opštine Tutin u jugozapadnoj Srbiji i opštine Zubin Potok na severu Kosova i Metohije.

Turizam

Iako pored jezera nema ugostiteljskih objekata, veliki broj ljudi obilazi ovo jezero. Tokom cele godine prisutan je veliki broj ribara, pošto je jezero izuzetno bogato ribom. Leti dolaze i kupači iz obližnjih opština i gradova, Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice, Tutina, Novog Pazara itd. Iznad jezera se prostire planina Mokra Gora, a u podnožju ove planine se nalazi i Manastir Crna Reka.

Zanimljivosti

Jezero je u opštini Zubin Potok potopilo 578 domaćinstava, 2 crkve i 4 groblja. Što se isplate eksproprisanog zemljišta tiče, isplaćen je kreditom koji je SFRJ podigla od MMF-a. Kvadratni metar obradivog zemljišta isplaćivan je 18 dinara, koliko je tada koštala kutija cigareta “drava“.